Arbuzowa lemoniada:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
- 1/2 szklanki cukru
- 4 szklanki wody mineralnej
- 1/2 arbuza
- 2 cytryny
- 2 limonki
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszać cukier z
wodą, aż się rozpuści.
2. Arbuza pokroić w kostkę i oczyścić z pestek, następnie zmiksować.
3. Z cytryn i limonek wycisnąć sok. Połączyć ze sobą wszystkie składnik, wymieszać. Przed podaniem wstawić jeszcze na chwilę do lodówki, można podawać z lodem.
2. Arbuza pokroić w kostkę i oczyścić z pestek, następnie zmiksować.
3. Z cytryn i limonek wycisnąć sok. Połączyć ze sobą wszystkie składnik, wymieszać. Przed podaniem wstawić jeszcze na chwilę do lodówki, można podawać z lodem.
Angielska lemoniada
Składniki:
- 1 litr wody mineralnej
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 szklanka soku i skórka otarta z 1 cytryny
- 1 cytryna pokrojona w plasterki
- listki mięty
- kostki lodu
Sposób przygotowania:
1. Odmierzamy szklankę wody,
zagotowujemy ją i rozpuszczamy w niej cukier, mieszając drewnianą łyżką.
2. Kiedy całkiem się rozpuści, schładzamy.
3. Dodajemy sok, skórkę z cytryny i resztę wody, wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z plasterkami cytryny, lodem i listkami mięty.
Lawendowa Lemoniada:
Składniki:
- torebka lawendowej herbaty, lub lawenda
- woda (dowolna ilość)
- sok z cytryny (dowolna ilość)
- cukier (wg. gustu)
Sposób przygotowania:
1. Zaparz lawendę, przecedź i ostudź.
2. Dodaj wcześniej zmieszany cukier z wodą, sok z cytryny i równomiernie
wymieszaj.
3.Dodaj lód i gotowe!
Wiśniowa lemoniada:
Składniki:
- garść wiśni lub czereśni (bez pestek)
- kilka listków mięty
- duża garść lodu
- sok z 2 cytryn
- 500 ml schłodzonej wody gazowanej
- dwie łyżki cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
1. Wiśnie lekko rozcieramy z cukrem i sokiem cytrynowym, najlepiej w moździerzu lub na desce za pomocą noża.
2. Owocową papkę przekładamy do dzbanka
lub wysokich szklanek.
3. Dodajemy lód i zalewamy wodą
gazowaną.
4. Wiśnioladę podajemy od razu,
schłodzoną.
Truskawkowa lemoniada:
Składniki:
- sok z kilku cytryn
- pół szklanki cukru lub miodu
- woda (dowolna ilość)
- pół kilo truskawek
- sitko do przecierania
Sposób przygotowania:
1.Odmierz 3 razy więcej wody niż masz soku z cytryn. Wsyp do wody cukier.
2. Wymyj truskawki, oderwij szypułki i rozgnieć na miazgę w mikserze. Przetrzyj miazgę truskawkową przez sito aby pozbyć się pesteczek.
3.Wlej ją do wody z cukrem/miodem. Dodaj sok z cytryn.
4.Spróbuj czy nie potrzeba więcej cukru lub miodu do smaku. Schłodź ją w lodówce, a przed podaniem wrzuć kilka kostek lodu.
Mam nadzieję, że wam się spodobały i przepisy i zdjęcia. :)
Jestem tu pierwszy raz, ale przepisy na lemoniady wypróbuję po kolei, jutro zaczynam. :)
OdpowiedzUsuń