naglowek

naglowek

wtorek, 26 lutego 2013

Lemoniada

Hejka! Z racji tego, że idzie wiosna dodam kilka ciekawych przepisów na lemoniadę, które sama z resztą wypróbuję. Do tego są jeszcze bardzo kuszące zdjęcia, od których mi ślinka cieknie ;). No to do roboty.

Arbuzowa lemoniada:

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 szklanki wody mineralnej
  • 1/2 arbuza
  • 2 cytryny
  • 2 limonki

Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszać cukier z wodą, aż się rozpuści.

2. Arbuza pokroić w kostkę i oczyścić z pestek, następnie zmiksować.

3. Z cytryn i limonek wycisnąć sok. Połączyć ze sobą wszystkie składnik, wymieszać. Przed podaniem wstawić jeszcze na chwilę do lodówki, można podawać z lodem.


Angielska lemoniada

Składniki:

  • 1 litr wody mineralnej 
  • 1 szklanka brązowego cukru 
  • 1 szklanka soku i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 cytryna pokrojona w plasterki 
  • listki mięty
  • kostki lodu 

Sposób przygotowania:

1. Odmierzamy szklankę wody, zagotowujemy ją i rozpuszczamy w niej cukier, mieszając drewnianą łyżką.

2. Kiedy całkiem się rozpuści, schładzamy.

3.  Dodajemy sok, skórkę z cytryny i resztę wody, wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z plasterkami cytryny, lodem i listkami mięty.


Lawendowa Lemoniada:

Składniki:

  • torebka lawendowej herbaty, lub lawenda
  • woda (dowolna ilość)
  • sok z cytryny (dowolna ilość)
  • cukier (wg. gustu)

Sposób przygotowania:

1. Zaparz lawendę, przecedź i ostudź.

2. Dodaj wcześniej zmieszany cukier z wodą, sok z cytryny i równomiernie wymieszaj.

3.Dodaj lód i gotowe!




Wiśniowa lemoniada:

Składniki:

  • garść wiśni lub czereśni (bez pestek)
  • kilka listków mięty
  • duża garść lodu 
  • sok z 2 cytryn
  • 500 ml schłodzonej wody gazowanej 
  • dwie łyżki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

1. Wiśnie lekko rozcieramy z cukrem i sokiem cytrynowym, najlepiej w moździerzu lub na desce za pomocą noża.

2. Owocową papkę przekładamy do dzbanka lub wysokich szklanek.

3. Dodajemy lód i zalewamy wodą gazowaną.

4. Wiśnioladę podajemy od razu, schłodzoną.



Truskawkowa lemoniada:

Składniki:

  • sok z kilku cytryn
  • pół szklanki cukru lub miodu 
  • woda (dowolna ilość)
  • pół kilo truskawek
  • sitko do przecierania

Sposób przygotowania:

1.Odmierz 3 razy więcej wody niż masz soku z cytryn. Wsyp do wody cukier. 

2. Wymyj truskawki, oderwij szypułki i rozgnieć na miazgę w mikserze. Przetrzyj miazgę truskawkową przez sito aby pozbyć się pesteczek. 

3.Wlej ją do wody z cukrem/miodem. Dodaj sok z cytryn. 

4.Spróbuj czy nie potrzeba więcej cukru lub miodu do smaku. Schłodź ją w lodówce, a przed podaniem wrzuć kilka kostek lodu.


Mam nadzieję, że wam się spodobały i przepisy i zdjęcia. :)


1 komentarz:

  1. Jestem tu pierwszy raz, ale przepisy na lemoniady wypróbuję po kolei, jutro zaczynam. :)

    OdpowiedzUsuń

♥Jeden komentarz = jeden uśmiech.♥
♥Komentarz u mnie = komentarz u ciebie.♥
♥Jeśli spodoba mi się twój blog- zaobserwuję.♥
♥Nie odpisuję na spamy, ponieważ nie sa one komentarzami.♥