naglowek

naglowek

sobota, 23 marca 2013

Tosty francuskie na słodko

Hejka!
Jak tam u was? U mnie ok, aczkolwiek jestem wciąż przeziębiona. Pogoda mnie trochę dołuje. Szczególnie temperatura. No niestety. Jeszcze trochę trzeba będzie poczekać. W dzisiejszym poście dodam kilka przepisów znalezionych w internecie na śniadanie na słodko. Ja może nie jestem największa fanką słodyczy i nie przepadam za bardzo słodkimi rzeczami, ale kto nie lubi sobie coś słodkiego poskubać od czasu do czasu ;) Wiadomo, że tosty nie są najbardziej dietetycznym jedzeniem na Ziemi, ale czasem trzeba coś takiego zjeść ;)

Tosty francuskie z cynamonem

Składniki:
  • 6 kromek jednodniowej chałki 
  • 2 jajka
  • cynamon
  • masło
  • syrop klonowy

Sposób Przygotowania:
Jajka rozbełtać w głębokiej misce, dodać cynamon. Rozgrzać masło na patelni. Kromki chałki obtoczyć w jajku i smażyć ok. 2 min. z każdej strony. Podawać gorące polane syropem klonowym.

Tosty francuskie z czekoladą i truskawkami

Składniki:
  • 1 duża, lekko niewypieczona chałka (może być domowa)
  • 3 jajka
  • mleko
  • kilka kostek czekolady deserowej
  • opcjonalnie: ekstrakt lub aromat waniliowy
  • olej do smażenia
  • opakowanie truskawek
Sposób Przygotowania:
Chałkę kroimy na grube, 2-3 cm plastry. W każdym kawałku robimy nacięcie (tam gdzie był spód chałki) i wciskamy do środka pół kostki czekolady. Do jednej miseczki wlewamy mleko, a w drugiej roztrzepujemy widelcem jajka ze szczyptą soli. Jeśli chcemy możemy dodać do miseczki z mlekiem odrobinę ekstraktu lub aromatu waniliowego. Pół centymetrową warstwę oleju rozgrzewamy na patelni. Chałkę obtaczamy w mleku przez chwilkę ją w nim przytrzymując, a następnie obtaczamy w jajku. Wkładamy na gorący olej. Smażymy z obu stron na ciemno-złoty kolor. Podawać na świeżo z pokrojonymi truskawkami.


Gwiazdkowe francuskie tosty piernikowe

Składniki:
  • opakowanie razowego chleba tostowego
  • 1.5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1/4 szklanki brązowego cukru plus kilka szczypt
  • 2 łyżki melasy
  • masło do wysmarowania form
Sposób przygotowania:Z każdej kromki chleba wycinamy wycinarką do ciasteczek gwiazdkę (pozostałe części planuję zużyć do knedli bułczanych, można je też wysuszyć i zrobić bułkę tartą). W misce ubijamy mleko razem z jajkami i melasą, dodajemy cukier i przyprawę korzenną. Wszystko dokładnie mieszamy. Naczynie/a natłuszczamy i wykładamy chlebowymi gwiazdkami. Całość zalewamy przygotowaną masą mleczno-jajeczną i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc. Tosty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około kwadrans (jeżeli pieczemy w dużym naczyniu 5 minut dłużej) aż się ładnie zrumienią. Przed włożeniem do piekarnika oprószamy je z wierzchu brązowym cukrem. Podajemy natychmiast, polecam z domowymi wiśniami w zalewie.


Mam nadzieję, że przepisy wam się spodobały! Smacznego! ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

♥Jeden komentarz = jeden uśmiech.♥
♥Komentarz u mnie = komentarz u ciebie.♥
♥Jeśli spodoba mi się twój blog- zaobserwuję.♥
♥Nie odpisuję na spamy, ponieważ nie sa one komentarzami.♥