Dzisiaj miałam w sumie zalatany dzień. Jak wróciłam ze szkoły to szybko zjadłam zupę, ponieważ nie chciałam marnować, znów, pięknej pogody. Było dzisiaj nawet ciepło. Do szkoły poszłam w cienkiej kurtce bez bluzy, która całkowicie spełniła swoje wymagania. Jest godzina 19, a słoneczko jeszcze jest całe nad linią horyzontu ;)
Taki jest o to widok dzisiaj z mojego okna. Pokazałam wam jeszcze po prawej drugą perspektywę widoku, wiem że zdjęcie jest prześwietlone przez zachodzące słoneczko, ale chciałam abyście zobaczyli to co ja codziennie widzę :)
W tym poście chcę podać dwa ciekawe przepisy, które znalazłam w gazecie pt."Palce Lizać". Jest to darmowe wydanie do wyborczej. Moim tematem na przepisy, jak się domyślacie po nagłówku są słodkości. Dodam przepisy, które również nadają się na śniadanie. Dlaczego wybrałam akurat śniadanie? Ponieważ do południa jest najzdrowiej jeść, wtedy organizm wszystko zdąży przetrawić zanim pójdziemy spać. Podczas snu jest nie najlepiej, jeśli organizm ma wypocząć, a tu musi pracować całą noc aby strawić np. kilka kawałków pizzy.
Śliwki na ciepło z miodem i jogurtem greckim
Wybrałam to ponieważ wydaję mi się, że owoce są zdrowe, jogurt grecki (bez barwników, cukru itd.) jest również, a miód smaczny. Skusiłabym się na takie coś rano.
Składniki:
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarna z połowy laski wanilii
- 6 mrożonych śliwek
- 1 łyżka masła\
- 300 g jogurtu greckiego
- 30 g pistacji (uprażonych i grubo posiekanych)
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. W miseczce łączymy miód, cukier i ekstrakt z wanilii. Dodajemy rozmrożone śliwki i mieszamy. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy kawałkami masła. Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Do 4 szklaneczek wkładamy małe porcje śliwek razem z pozostałymi w trakcie pieczenia sosem, trochę jogurtu i znowu śliwki. Przed podaniem posypujemy uprażonymi pistacjami.
Placuszki z miodem
Wyglądają trochę jak amerykańskie pankejki, które zawsze bardzo chciałam usmażyć, ale nie miałam okazji. Szukałam trochę w internecie i okazała się, że do zrobienia tych naleśników trzeba strasznie dużo cukry, do tego białego, więc smutna, zrezygnowałam ze swoich planów. Placuszki z miodem za to mają mniej cukru i wyglądają bardzo apetycznie.
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki mąki
- płynny miód
- owoce, np. jabłka, maliny, truskawki (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
Mieszamy składniki ciasta na jednolitą, dość gęstą masę. Teflonową patelnię nacieramy odrobiną oliwy i smażymy placki o średnicy szklanki. Podajemy polane miodem, z dodatkiem owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
♥Jeden komentarz = jeden uśmiech.♥
♥Komentarz u mnie = komentarz u ciebie.♥
♥Jeśli spodoba mi się twój blog- zaobserwuję.♥
♥Nie odpisuję na spamy, ponieważ nie sa one komentarzami.♥