naglowek

naglowek

czwartek, 28 marca 2013

Idzie wiosna, więc przychodzi ochota na...

Hej!
Mam inspiracje!!! :) Przypomniała mi się jedna bardzo ważna rzecz, mianowicie: Ostatnio mam fazę na owoce. Jak jestem głodna i mam ochotę coś przekąsić to o dziwo ciągnie mnie bardziej do owoców nic do słodyczy. Prawdopodobnie to z powodu nadchodzącej, jeszcze, wiosny. Oczywiście owoce są pyszne, słodycze również. Gdyby połączyć te dwa pyszne składniki wyjdzie coś jeszcze ciekawszego. Czyli... Owocowe słodkości ;) Tak - zamierzam dzisiaj dać kilka przepisów na desery owocowe.

Krem Cytrynowy


Składniki:
  • 4 cytryny
  • 180 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżki żelatyny
  • bita śmietana (opcjonalnie, do przybrania)
Sposób przygotowania:
1. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, aż do uzyskania białej masy. Dodajemy startą skórkę z 1 cytryny oraz wyciśnięty sok z 3 cytryn. Mieszamy, a następnie stawiamy na małym ogniu i gotujemy ok. 5 minut, stale mieszając.
2. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzącej wody i dodajemy do masy jajecznej. Dokładnie mieszamy, żeby uniknąć tzw. grudek. Odstawiamy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy cytrynowej. Ostrożnie mieszamy składniki i przelewamy do małych szklanek. Zabezpieczamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na min. 4 godziny. Możemy podać z bitą śmietaną i plastrami świeżej cytryny.

Czekoladowo-limonkowe Ciasto Bez Mąki
Składniki:
  • 150 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 150 g masła 
  • 6 jajek
  • 250 g cukru pudru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 4 łyżki kakao
  • starta skórka i sok z 1 limonki
Sposób przygotowania:

1.Czekoladę i masło topimy w garnku na małym ogniu.

2. Ubijamy jajka z cukrem, aż ich objętość zwiększy się trzykrotnie. Używam do tego miksera. Mielone migdały mieszamy z kakao i dodajemy do jajek z cukrem, a następnie ostrożnie dodajemy ostudzoną czekoladę z masłem. Na koniec wlewamy sok z limonki i startą skórkę. Mieszamy.

3. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 C stopni, na ok. 40 minut. Wg oryginalnego przepisu, autorka proponuje po 35 minutach sprawdzić ciasto (powinno stężeć na powierzchni, ale w środku będzie jeszcze półpłynne – to znak, że można już wyłączyć piekarnik).



Sałatka z Gruszką i Żurawiną

Składniki:
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • kilka listków świeżego rozmarynu
  • sałata roszponka
  • 1 dojrzała gruszka
  • kilka plasterków czerwonej papryki
  • garść suszonej żurawiny
  • garść pestek z dyni

Sos do sałaty:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • kilka kropel cytryny (opcjonalnie)
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Filet z piersi kurczaka obtaczamy w szczypcie soli i pieprzu, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy kilka listków rozmarynu i smażymy, aż uzyska brązową skórkę. Pestki z dyni prażymy na patelni. Gruszkę obieramy i kroimy w cienkie plastry.
2. Aby przygotować sos, nalewamy do małej filiżanki oliwę z oliwek, ocet balsamiczny oraz miód i musztardę. Mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się w brązową maź. Doprawiamy solą i pieprzem. Proporcję składników możemy dowolnie zmieniać.
3. Roszponkę rozkładamy w dużej misce, układamy pokrojone kawałki smażonego kurczaka, plasterki papryki oraz gruszki. Na końcu dodajemy suszoną żurawinę, prażone pestki z dyni oraz równomiernie rozkładamy kropelki sosu. Sałatę możemy podawać z gorącym pieczywem czosnkowym!


Zupa z Wiśni
Skład:
  • (przepis na 3-4 osoby)
  • 1 kg śliwek węgierskich
  • 1 duży jogurt naturalny (grecki, bałkański)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki miodu (opcjonalnie)
  • pół szklanki mleka 3,2
  • pokruszona garść herbanitków
Sposób przygotowania:
1.Usuwamy pestki ze śliwek. Umieszczamy śliwki w dużym naczyniu, dodajemy cukier puder i miksujemy owoce przy pomocy blendera na gładką masę. Dodajemy jogurt i dalej mieszamy. Odkładamy blender i dodajemy mleko wraz z podgrzanym miodem i szczyptą cynamonu. MIeszamy. Wkładamy do lodówki na pare minut.
2. Przed podaniem, posypujemy drobnymi kawałkami herbatników.
Komentarz: W tym przepisie, nie trzymajmy się ściśle składu. Najlepiej samemu obserwować, jaką gęstość chce się nadać zupie. Zamiast mleka, możemy dodać śmietankę kremówkę, lub zwykłą maślankę (ale wtedy, warto dodać trochę więcej cukru pudru). 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

♥Jeden komentarz = jeden uśmiech.♥
♥Komentarz u mnie = komentarz u ciebie.♥
♥Jeśli spodoba mi się twój blog- zaobserwuję.♥
♥Nie odpisuję na spamy, ponieważ nie sa one komentarzami.♥